Czy warto jeść masło orzechowe? Niektórzy go unikają, podając argument, że jest tłuste. W rzeczywistości to jedna z jego głównych zalet.
Czym jest masło orzechowe?
Najczęściej spotykamy się z masłem orzechowym wyprodukowanym z orzeszków ziemnych, czyli arachidowymi. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kupując je, warto zwracać uwagę na procentową zawartość orzechów w produkcie. Dlatego też bierzmy pod uwagę wszystkie mające ponad 85%, a idealne będą bliskie 100%.
Jak wpływa na nas masło orzechowe?
Jedzone z umiarem przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej. Dlatego mitem jest, że nie powinno się go spożywać w czasie diety redukcyjnej. Regularne jedzenie masła orzechowego, a także samych orzechów uchroni nas przed chorobami serca i poprawi kondycję organizmu. Trzeba jednak pamiętać, żeby nie przesadzić, ponieważ są bogate w tłuszcze.
Orzeszki arachidowe są bogate w witaminy. Wpływają na prawidłowy rozwój kości, poprawiają pracę narządu wzroku. Zapewniają prawidłowy przebieg metabolizmu i poprawiają pracę układu krążenia.
Przepis na masło orzechowe
Nie ma tutaj wielkiej filozofii, potrzebujemy:
– 100g orzechów arachidowych
– opcjonalnie do smaku łyżkę cukru i szczyptę soli
Sztuką jest zmiksowanie składników do stworzenia z nich gładkiej masy. Do tego celu przyda nam się malakser. Jeśli nam nie wychodzi, zawsze możemy poratować się sklepowym, ale pamiętajmy – ma mieć zawartość powyżej 85% orzechów.