Przejdź do treści
Strona główna » Masło orzechowe – właściwości w diecie i przepis

Masło orzechowe – właściwości w diecie i przepis

Czy warto jeść masło orzechowe? Niektórzy go unikają, podając argument, że jest tłuste. W rzeczywistości to jedna z jego głównych zalet.

Czym jest masło orzechowe?

Najczęściej spotykamy się z masłem orzechowym wyprodukowanym z orzeszków ziemnych, czyli arachidowymi. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kupując je, warto zwracać uwagę na procentową zawartość orzechów w produkcie. Dlatego też bierzmy pod uwagę wszystkie mające ponad 85%, a idealne będą bliskie 100%.

Jak wpływa na nas masło orzechowe?

Jedzone z umiarem przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej. Dlatego mitem jest, że nie powinno się go spożywać w czasie diety redukcyjnej. Regularne jedzenie masła orzechowego, a także samych orzechów uchroni nas przed chorobami serca i poprawi kondycję organizmu. Trzeba jednak pamiętać, żeby nie przesadzić, ponieważ są bogate w tłuszcze.

Orzeszki arachidowe są bogate w witaminy. Wpływają na prawidłowy rozwój kości, poprawiają pracę narządu wzroku. Zapewniają prawidłowy przebieg metabolizmu i poprawiają pracę układu krążenia.

Przepis na masło orzechowe

Nie ma tutaj wielkiej filozofii, potrzebujemy:
– 100g orzechów arachidowych
– opcjonalnie do smaku łyżkę cukru i szczyptę soli

Sztuką jest zmiksowanie składników do stworzenia z nich gładkiej masy. Do tego celu przyda nam się malakser. Jeśli nam nie wychodzi, zawsze możemy poratować się sklepowym, ale pamiętajmy – ma mieć zawartość powyżej 85% orzechów.